Wat moet je doen bij een aanrijding ...

Bij een ongeval moet je steeds een aanrijdingsformulier invullen. Hieronder vind je alvast een voorbeeld van hoe je zo’n formulier juist en duidelijk opstelt.

Een aanrijdingsformulier invullen is essentieel om niet voor onaangename verrassingen te moeten staan. Het is belangrijk om het formulier onmiddellijk na het ongeval in te vullen om eventuele problemen met personen met slechte bedoelingen te vermijden.

De voorkant van het formulier moet ingevuld en getekend zijn door beide partijen. Nadat je de bladen van elkaar haalt, behoudt elke bestuurder een exemplaar dat niet meer gewijzigd mag worden. Indien de andere bestuurder weigert om het formulier te tekenen, stuur dan toch je exemplaar binnen de 5 dagen naar je verzekeraar. Bij een ongeval waar meer dan 2 voertuigen bij betrokken zijn, moet je een aanrijdingsformulier invullen samen met elke bestuurder van wie het voertuig met jou botste. Eens thuis of bij je verzekeraar kan je de achterkant van het aanrijdingsformulier invullen.

Tips bij het invullen van het formulier.

STAP 1

Allereerst noem je de datum, de tijd en de plaats van het ongeval. Probeer zo precies mogelijk te zijn. Geef ook aan of er verwondingen zijn, ook al zijn het er lichte (en vermeld de gegevens van de gewonden op de achterkant)

STAP 2

Als er getuigen zijn, schrijf dan hun naam, adres en telefoonnummer in het juiste veld.

STAP 3

Vervolgens kiest elke bestuurder een kolom op het formulier (A of B) en schrijft er alle gegevens met betrekking tot zijn verzekering en zijn voertuig: verzekeringsnemer, verzekeringsmaatschappij, gegevens van de bestuurder, type voertuig, nummerplaat, … De meeste van deze elementen staan op de groene kaart van het voertuig. Aarzel niet om de gegevens van de andere bestuurder te verifiëren.

STAP 4

Geef vervolgens met een pijl aan waar de eerste impact van het ongeval plaatsvond (onderaan links). Daar juist onder beschrijf je de zichtbare schade aan je voertuig.

STAP 5

In het veld “Mijn opmerkingen” kan je eventueel onenigheid met de andere bestuurder en andere omstandigheden van het ongeval invullen.

STAP 6

Dan rest je nog de middelste kolom in te vullen, waarin nog 2 elementen moeten staan:
 • Een situatieschets: je moet een schets tekenen van het ongeval op het moment van de botsing. Om het ongeval zo goed mogelijk te omschrijven, gelieve het verloop en de naam van de wegen, de richting van de voertuigen A en B en hun positie te preciseren, en teken de aanwezige verkeersborden.
 • De toedracht: om de schets te preciseren moet je de vakjes met situaties aanvinken voor elk voertuig.
Voorbeeld aanrijdingsformulier

Hou rekening met ...

Schrijf duidelijk.

Controleer voor je tekent, want een ondertekend exemplaar mag niet gewijzigd worden.

Opgelet!

Indien je niet overeenkomt met de tegenpartij, bel je beter de politie.

Indien je wel overeenkomt met de tegenpartij, moet je het aanrijdingsformulier ondertekenen.

 • Adres:

  Rijksweg 55, 2870 Puurs
 • Btw:

  BE 0479 569 087
 • Tel:

  + 32 3 886 63 68
 • Mail:

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
© www.carrosserieadriaenssens.be
® www.wacowebdesign.be